Jongerencoach

"Leer het gedrag van de puber en de adolescent begrijpen"

Jongerencoach

Moments of Care is gevestigd in Spijkenisse en daarnaast werken we ook in de regio Rotterdam; onder andere in Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk, Hoeksche waard, Voorne-Putten en de Drechtsteden. We zijn dus eigenlijk werkzaam in heel Zuid-Holland Zuid.

Vanuit Moments of Care begeleiden we pubers en adolescenten die sociaal-emotionele en gedragsproblemen hebben. Onze jongerencoaches verplaatsen zich in de denk- en gevoelswereld van de jongere. Wij ondersteunen de jongere in het maken van belangrijke en ingewikkelde keuzes en in zijn/haar groei naar zelfstandigheid. De leeftijdsgroep die wij begeleiden ligt tussen de 12 en circa 21 jaar. Moments of Care is er niet alleen voor de puber of adolescent maar ook voor zijn of haar ouder(s)/verzorger(s).
Voor kinderen tot circa 12 jaar kunt u terecht bij onze kindercoach. Bent u 21 jaar of ouder en wilt u graag begeleiding vanuit Moments of Care dan kunt u terecht bij onze coach voor volwassenen, zie hulpverlening voor volwassenen.

De jongerencoach voor pubers en adolescenten

De jongerencoach voor pubers en adolescenten
Gedurende de adolescentie is er sprake van een biologisch rijpingsproces van zowel hormoonhuishouding als hersenen. De adolescent gaat op een andere manier denken en hij gaat ook op een andere manier met emoties om. In het uiterlijk zijn er lichamelijke veranderingen zichtbaar, hier is de adolescent en zijn omgeving zich van bewust. De relatie met ouders krijgt een andere kwaliteit. De adolescent zal zich emotioneel losmaken van zijn ouders. Hij zoekt naar zijn eigen identiteit.
De jongere gaat zichzelf vragen stellen: wie ben ik eigenlijk? Wat vinden anderen van mij? Hoe wil ik zijn?
Door de psychoseksuele ontwikkeling krijgt het leven er nieuwe dimensies bij, de adolescent gaat intieme vriendschaps- en liefdesrelaties met leeftijdgenoten aan. Al deze ontwikkelingen tijdens de adolescentie hangen met elkaar samen en beïnvloeden elkaar.

Onderzoeken hebben aangetoond dat de zogenaamde witte en grijze stof in de hersenen veranderen tot aan de twintiger levensjaren. De jongere vindt het bijvoorbeeld nog lastig om goed vooruit te plannen en om zijn emoties te controleren. Dit komt onder andere doordat de prefrontale cortex (voorste gedeelte van de hersenschors) zich nog ontwikkelt.
In de puberteit kunnen pubers/ adolescenten last hebben van stemmingswisselingen. Op deze leeftijd willen zij experimenteren, nieuwe dingen uitproberen en onafhankelijker worden. Pubers/ adolescenten lopen regelmatig tegen grenzen op die je als ouders aan hen stelt. Dit kan tot conflicten leiden. Soms zijn die conflicten weer in goede banen te leiden maar soms kan het ook uit de hand lopen.
Aan welke problemen kun je onder andere denken?

  • er kunnen steeds meer conflicten ontstaan waardoor de sfeer in huis ernstig verslechtert;
  • de communicatie tussen ouder/verzorger en adolescent kan in een negatieve spiraal terechtkomen;
  • de adolescent kan zich steeds meer terugtrekken waardoor communicatie steeds lastiger wordt.

Samenvattend is de adolescentie een roerige periode waarin veel gebeurt. Door kenmerken van de adolescent zelf, in interactie met omgevingsinvloeden, kunnen er problemen ontstaan.
Een jongerencoach kan de puber/ adolescent helpen om weer meer rust te ervaren en om meer structuur en richting aan zijn leven te geven.

Wat kan de jongerencoach voor u of voor de jongere zelf betekenen?

De jongerencoach van Moments of Care kan zowel u als ouder/verzorger als uw kind helpen om uit die negatieve spiraal te komen. Samen bespreken we welke vragen en problemen er liggen. Vervolgens stellen we concrete doelen op om aan te werken.
De jongerencoach geeft u en uw puber/adolescent handvatten om stapsgewijs het gedrag van de puber/adolescent beter te leren begrijpen en om er beter mee om te leren gaan.
Bij onderstaande problemen kunt u als ouder/verzorger en/of de jongere zelf een beroep op Moments of Care doen:

  • als de jongere zich niet begrepen of gehoord voelt
  • als er problemen in de omgang en communicatie zijn (bijv. verstoorde gedragsverhoudingen)
  • als er conflictproblemen op school zijn
  •  als er sprake is van slechte schoolprestaties en/of spijbelgedrag
  • als er sprake is van scheidingsproblematiek en loyaliteitsconflicten
  • als de jongeren last heeft van angsten of depressies

Dit is een greep uit mogelijke problematiek maar ook bij andere vragen of behoefte kunt u de jongerencoach om advies en begeleiding vragen. Vanuit Moments of Care geven wij ook gerichte trainingen waarvoor u zich kunt aanmelden.

Heeft u recht op een vergoeding?

Zowel voor kindercoach als voor jongerencoach kunt u via de gemeente in aanmerking komen voor een PGB.

In contact komen met een jongerencoach?

Wilt u meer informatie over de jongerencoach of wilt u een jongerencoach inschakelen? Neem dan contact met ons op!

CONTACT INFO
EMAIL        info@momentsofcare.nl
TELEFOON 06-19037570

"Leer het gedrag van de puber en de adolescent begrijpen"

Trainingen

Gedragsproblemen

Gedragsproblemen

Blijf niet zitten met gedragsproblemen van
uw kind of leerling en volg onze training

opvoedondersteuning

Opvoedondersteuning

Positief opvoeden met het juiste
inzicht, brengt u en uw kind verder

gedrag en ontwikkeling

Gedrag en ontwikkeling

Vergroot uw kennis en inzicht en
doe hiermee uw voordeel in de praktijk